Energiaválság kezelése a cégekben – avagy vizsgáljuk felül az energia szokásokat!

Szakmai gondolatok az energiaválság kapcsán – Az energiaárak emelkedése és a Covid-változatok további növekedésének veszélye miatt az épületüzemeltetőknek nagy figyelmet kell fordítaniuk az energiahatékonyságra és a munkahelyi jólétre.

A globális energiapiacok aktuális eseményei az épület- és energiagazdálkodóknak adnak „gondolatébresztőt”. De ha kicsit közelebbről megnézzük, hamarosan kiderül, hogy miért is nagyon is időszerű az energiafelhasználás és a munkahelyi jólét felülvizsgálata.

Az energiaválság itt van és várható volt

Az első ok – az energiaárak. Senki sem mondhatja, hogy a tarifák hirtelen emelkedése váratlanul érte volna. A nagykereskedelmi energiaköltségek emelkedése – amelyet nagyrészt a megnövekedett kereslet és az Európába történő szállítás csökkenése okozta „tökéletes vihar” – már hónapok óta beszédtéma. Ez már eddig is hatalmas energiaköltség-növekedést jelentett a vállalatok számára. A világjárvány okozta nyilvánvaló küzdelmeken túlmenően nem meglepő, hogy sok kis- és középvállalkozás (kkv) azon töpreng, hogy ez most a szakadék szélére sodorhatja-e őket.

Nem titok, hogy az Oroszországgal kapcsolatos jelenlegi politikai helyzet mindezt tovább ronthatja. Jelenleg az ország évente Európa földgázszükségletének 30-40%-át biztosítja. Ha politikai alkudozásból leállítanák vagy csökkentenék a szállítást, az kétségtelenül az árak emelkedéséhez vezetne. A feszültségek növekedésével elkerülhetetlen, hogy sürgősen alternatívákat keressenek.

Ezek a tényezők együttesen megerősítik a megújuló energiaforrások és más energiaforrások mellett szóló érveket. Jelenleg azonban azt is jelenti, hogy ésszerű lenne új energiaügyi felülvizsgálatot végezni.

Energiaválság kezelő kérdések

Úgy gondoljuk, hogy van 5 kulcsfontosságú kérdés, amelyet egy épület- / energiagazdálkodónak fel kell tennie a szervezete energiafelhasználásával kapcsolatban:

  1. Van-e nyilvánvaló pazarlás a jelenlegi energiatervünkben?
  2. Minden épületrendszerünk hatékonyan működik?
  3. Használunk-e foglaltságérzékelőket és más technológiákat, amelyek segíthetnek a pazarló energia minimalizálásában?
  4. Van-e olyan épületirányítási rendszerünk, amellyel nyomon követhetjük az energiafogyasztást?
  5. Infrastruktúránk mely elemei javíthatók egy hosszabb távú energiacsökkentési stratégia részeként?

Az energiaválság bónuszkérdése

És miközben az épületüzemeltetők mindezen töprengenek, egy másik sürgető kérdésen is el kellene gondolkodniuk: Covid-19. Az Omicron még mindig terjed, és most már a BA.2 miatt is aggódnunk kell. A fertőzések továbbra is magasak Európa-szerte, ahogy a személyzet hiányzásai is. A cégek számára rendkívül fontos, hogy csökkentsék a személyzet vírusfertőzésének kockázatát – különösen, mivel az emberek ismét több időt töltenek az irodában.

Mivel a tanulmányok szerint a rendszeres friss levegő bevitele csökkentheti a fertőzés átvitelének arányát, az épületek vezetőinek biztosítaniuk kell, hogy a szellőztető rendszerek megfeleljenek a feladatnak.

Ha figyelmet fordítanak ezekre a területekre, szinte azonnal sok pénzt takaríthatnak meg a vállalatok. A szellőztetés és egyéb jóléti intézkedések esetében a betegségek csökkenése miatt hosszú távon is jelentős megtakarításokat eredményezhet.

Szerencsére a Begavill számos olyan megoldást kínál, amelyek segíthetnek abban, hogy az épületek energetika és elektromosság tekintetében egészségesebbek és hatékonyabbak legyenek. Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Get A Quote

Give us a call or fill in the form below and we will contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.