Energiahatékonyság az épületekben: felkészülés az új előírásokra

Mivel a meglévő épületekre vonatkozó új minimális energiaszabványok várhatóan 2027-ben lépnek hatályba az egész EU-ban, az energiafogyasztás javítása sürgetőbb, mint valaha. Persze tudjuk, hogy mindig van idő és némi lehetőség húzni azt, de aki időben felkészül a szabványokra, az jobban jár sok szempontból.

Energiahatékonyság 2022 -> 2027 -> 2050

Az elmúlt néhány évben számos határidőt szabtak meg az új dekarbonizációs intézkedések bevezetésével kapcsolatban. Mivel azonban a legjelentősebb határidő – a 2050-ig megvalósítandó nettó nulla energiafelhasználás – évtizedekre van, nehéz volt megszabadulni attól az aggodalomtól, hogy egyesek túl távolinak érzik a gyors átalakuláshoz szükséges gyors változást.

Ezért nagyon örvendetes, hogy az EU nemrégiben bejelentette, hogy a meglévő épületeket érintő új intézkedésekre ötéves időkeretet határoz meg. A 2021 decemberben részletezett javaslatok értelmében az uniós országokban a meglévő épületeknek 2027-ig kell majd először megfelelniük a minimális energiaügyi szabványoknak, ha el akarják adni vagy bérbe akarják adni őket.

Energiahatékonyság

Ekkor az épületeknek meg kell majd felelniük az EU energiahatékonysági osztályozásának E kategóriájú követelményeinek, amely A-tól G-ig terjed. Hogy ezt szemléletesen szemléltessük, a legkevésbé hatékony, G kategóriába tartozó otthonok várhatóan körülbelül tízszer annyi energiát fogyasztanak majd, mint egy „közel nulla” vagy „zéró kibocsátású” épület. Jelenleg a becslések szerint Európában a 15% legrosszabb teljesítményű épületek G kategóriás besorolást kapnának.

Az egész EU-t érinti az energiahatékonyság kérdése

Bár helyes, hogy a legkevésbé hatékony épületek kiemelt figyelmet kapnak, a rendeletek az EU jelenlegi épületállományának nagy részét érintik. Ezt az Európai Bizottság is készségesen elismeri, amely 2020-ban azt állította, hogy a meglévő uniós épületek mintegy 75%-a energiailag nem hatékony, ami azt jelenti, hogy „a felhasznált energia nagy része kárba vész”.

Ráadásul, míg az eredeti módosítás az E kategóriába való átmenetet írja elő, az irányelvtervezet szerint a meglévő épületeknek 2033 januárjáig a C kategóriába tartozó követelményeknek kell megfelelniük. A törvénytervezetet most konzultációra bocsátották, mielőtt várhatóan 2022-ben felülvizsgálati és szavazási szakaszba kerülne.

Egyes európai parlamenti képviselők és zöld civil szervezetek azon véleményüknek adtak hangot, hogy az új intézkedések nem mennek elég messzire. De még ha a jelenlegi formájában kerülnek is végrehajtásra, minden bizonnyal megnyitják az utat a meglévő épületek energiahatékonyságának javítására irányuló új, jelentős „cselekvési felhívás” előtt. Ez azért is üdvözlendő, mert ez azt jelenti, hogy a környezetvédelmi érveket egy sürgető pénzügyi érvvel is meg lehet erősíteni.

Például valószínű, hogy a kereskedelmi célú bérbeadóknak nagyon proaktív megközelítést kell alkalmazniuk, ha meg akarják védeni ingatlanjaik értékét. Az irodahelyiségek bérbeadói számára a világjárvány és az otthonról történő munkavégzés trendje már most is jelentős hatással van a keresletre. Nem kérdés, hogy a jövőben a bérlők olyan helyiségeket keresnek majd, amelyek rendkívül költség- és energiahatékonyak. Az üzletfejlesztés sokkal könnyebb lesz, ha tudja, hogy a helyiségei évtizedekig megfelelnek az energetikai előírásoknak. Tehát az a bérbeadó, aki lassan cselekszik az energiahatékonysági fejlesztések terén, valóban zord jövő elé nézhet.

Szerencsére a meglévő épületekre alkalmazható energiahatékonysági megoldások elterjedése azt jelenti, hogy a nagyszabású fejlesztések elérése sokkal egyszerűbb, mint akár öt évvel ezelőtt.

Az elektromos fejlesztések tekintetében keresse a Begavill szakértőit, vegye fel a kapcsolatot velünk.

Get A Quote

Give us a call or fill in the form below and we will contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.